Äggstra allt

 
I dessa påsktider glufsas det såna kopiösa mängder ägg att hönsen blir ömma i stjärten, men lyckliga. Helvetets jävla bananer tänker ni förskräckt. Ska han börja gnälla på äggen och påsken nu? Har han fullständigt tappat det nu å gått blivit en sån där militant veganjävel som inte äter ägg för att det är mord på ofödda kycklingarna? Svaret är ICKE! Ägget måste vara den bästa uppfinningen någonsin näst efter raketosten förstås.
 
Dessa ovala pärlor kan användas och varieras i oändlighet. Dom kan stekas, kokas, vispas till omelett eller maräng, pocheras, förloras, tapas och hittas. Väljer man att inte äta dom så har man mycket nöje av dom iallefall. Ägg kan kastas, målas, blåsas, värpas, ruvas, vara uppäggande och stoppas opp i…nä den vägen passar sig kanske inte. Hönsen kan bli kränkta. Jag älskar ägg i alla dess former och smaskar med stor förtjusning i mig dom små godingarna, ett arv från min salig far. På påsken äter man kokta ägg, allt annat är uteslutet. Det är med andra ord dags att lära populasen hur man kokar ett ägg.

Koka ägg, hånler ni besserwissrigt. Det kan väl varenda normalbegåvad tvååring göra. Enfaldiga människa! Hen kunde inte ha mer fel. Äggkokning är en mycket exakt vetenskap där man måste ta hänsyn till otaliga parametrar. Ska äggen läggas i kokande vatten eller i kallt vatten och kokas upp? Vilken sorts kastrull och spis används? Vad har vattnet för kalkhalt? Är äggen vita, gröna, bruna eller spräckliga? Men det absolut viktigaste är koktiden och här finns inga genvägar. Följande lättbegripliga tumregler är väl ingen hjärnkirurgi precis. Uppfattat?

Ägg som ska skivas och läggas på macka kokas 8 minuter. Inte 7,58 eller 8,12 minuter utan exakt 8 minuter. Frågor på det? Löskokt frukostägg 5 minuter. Samma regler där. Ägg att kasta eller slå ihjäl folk med 45-50 minuter. Här kan man vara lite flexibel med tiden.

Vafalls?! Äckligt med löskokta ägg till frukost!? En fullständigt befängd uppfattning. Men note bene här är A och O att äggen är från frigående och förnöjda höns. Gulan ska vara brandgul som en bil från Televerket och inte osunt ljusgul. I den rinniga äggulan geggar man sedan runt med rostat bröd. Fullkomligt lysande. En bieffekt, som få ser på med blida ögon, uppstår lätt när ägget avnjutas av man med helskägg. Men vafan, nåt ska ni väl tåla. Dessutom har man glädje av frukosten länge då man förnöjt går runt å suger på mustaschen.

För övrigt kan bara tilläggas att en äggälskare kallas ovariefil och kokt ägg heter ovum elixum på latin.Ha! Vem var besserwissrig nu?

Önskar alla en lagom Ogrinig Påsk!

 
 
Visa fler inlägg