Barbaqurum necesse est

 
Barbaqurum necesse est, det är nödvändigt att grilla, detta konstaterade redan de gamla grekerna. Jag har inget emot grillning absolut inte. Jag är löjligt förtjust i BBQ och äter det mycket stor förtjusning. Nä det jag har åsikter om är HUR man grillar och VAD man grillar. Frågor på det!?
 
När en fumlig neanderthalare råkade tappa en köttsleta på den varma sten bredvid elden så var den första grillningen ett faktum. Sorgligt nog finns det än idag människor som inte överhuvudtaget hängt med i BBQ-evolutionen utan fortsätter glatt kremera den ena köttbiten efter den andra. Jag säger som den gode Brasse så väl uttryckte det "fel, fel, fel!". Den okunnige blandar obekymrat felbeslut, misstag och ren slöhet vid grillen och resultatet blir naturligtvis 100% katastrof.
 
Grillanalfabeten använder vilka jävla plåtlåda som helst till grill. Det är alltifrån engångsgrillar till suspekta konstruktioner som tillverkats av aporna på Zoologisk Have i Køpenhavn. Här måste jag motvilligt erkänna att jag själv trampat runt detta skräpgrillsträsk. Men jag har sett ljuset och är numera stolt ägare av en grillarnas RollsRoyce, nämligen en Weber.
En omdömeslös grillare använder tändvätska, även känt som grillvatten. Kolen fullkomligt dränks i smörjan, vänta 2 minuter, på med tändsticka... WOOFF!! Yes, Fireball and Heavens on Fire! Vänta ytterligare 2 minuter åsså på med köttet. Där ligger det å spottar och fräser tills det får en ljussvart färg. Den nu fullständigt  genomförkolnade kotletten avger en fet oljig rök som får dimman vid Lützen att framstå som lite lätt morgondis.  Gott? Så fan heller och snarast hälsovådligt. Man kan ju använda gasolgrillar säger ni förnumstigt? Jag nedlåter mig inte ens att ha en åsikt om en så bisarr tingest.
 
Nästa fel, vad lägger man på grillen? Det finns mycket som inte hör hemma på ett grillgaller. Att det inte passar sig att lägga på sköldpadda, bäver och smålänning är ju kristallklart. Men det absolut mest förbjudna och motbjudande är Flintastek, HotDogs och Halvfabrikatshamburgare. Big NoNo! Flintastek innehåller bl.a. köttklister. Smaka på den ni! Vad HotDogs och färdiga burgare innehåller lämpar sig inte i skrift. Därmed var det slutdiskuterat vad som är portförbjudet på en grill.
 
Nu närmar sig våren och snart kan man känna doften av tändvätska, brinnande Flintastek och den pikanta lukten av bortbrända ögonbryn. Nä måla mig svart och kalla mig brikett, så här kan vi inte ha det! Därför tänder jag upp den fine lille Webern med hjälp av ett tändrör, köttet är egenhändigt marinerat och när det börjar halstras på gallret sprider sig en ljuvlig arom över nejden och driver bort den flottiga odören som svävade där.
 
Vafalls?! Vem den lille tjocke mannen på bilden är? Inte en aning, en dag stod han bara där på altanen så jag tänkte behålla han.