Korvstånkarn's bekännelser Del 1

Hotdog eller hundmat
Under hela mitt liv har jag älskat korv. Smal korv, tjock korv, falukorv, isterband, kokt korv, stekt korv, grillad korv, kall korv, Bratwurst, Bullens pilsnerkorv, hel special, halv special. Listan skulle kunna göras längre än Zdeno Cháras hockeyklubba. Men med åldern kommer faktiskt en viss mognad och vishet vilket bl.a. innebär att man läser innehållsförteckningar och korvens är en föga aptitlig läsning. Vad sägs om följande små smakprov; Gris- och nötkött (34 %), Bindväv från gris, Potatisfiber, Maltodextrin, Antioxidationsmedel E325 E300, Köttbiprodukter, Konserveringsmedel E262 och E250. Känns väldigt osäkert om det är Hotdogs eller ”Doggy” som man håller i handen. Det känns motbjudande att ens tänka sig att äta smörjan.
En kort berättelse om korvar på ungerska
Men min kärlek till korven finns underligt nog kvar. Men det finns en fantastisk lösning på detta svåra dilemma. GÖR DIN EGEN KORV! Eller för att citera Mor i Skutan ” Jag stånkar korv, länsmansjävel”. Så därför kommer korvmakningsprocessen fortsättningsvis att benämnas att stånka korv. Tack vare min gode vän Lumberjack-Lennart hamnade vi på korvstånkarkurs i Borås. Kursen hölls av en ungersk herre och hans lika ungerska fru. Efter några timmar var korvsmeten färdig, korvsprutan laddad och fjälstret stadigt påträtt på korvhornet. Med ett bastant grepp om både korvhorn och fjälster spände denna matrona från Puzstan ögonen i oss herrar och yttrade barskt ”-Kom ni med alla korvskämt ni har, jag har hört dom alla”.
Förutom dessa klassiska ord vad tog jag då med mig från denna kväll i korvens tecken? Jo, att det var vansinnigt kul att stånka korv, att korven innehöll sisådär 99 % kött och smakade förträffligt. Dessutom lärde vi oss att allt som har med korv att är bäst om det var ungerskt. Det ska vara ungersk kryddblandning, den ska innehålla kopiösa mängder paprika, ungerska fjälster slår alla andra fjälster med grislängder och att svensk kött fick duga då det är så jäla bökigt att hitta ungersk gris i Borås.
Tusen och en korv
Herr och fru Kolbász medgav motvilligt korv kunde göras på andra sätt och med en annan kryddning. Men det var inget dom rekommenderade och dom var mycket skeptiska till sådana irrläror. Men det hade startats en process i både min korvstånkarvän och mig. Under hemresan spånade vi loss ordentligt och konstaterade att det bara var fantasin som satte gränser för vilka kulinariska korvkreationer som kunde skapas. Jag kan bara tala för mig själv men metamorfosen hade startat i mig. Jag skulle bli Korvstånkar’n!
To be continued...